بهترین خوراک دام و طیور و ویژگی آن (قسمت دوم)

بهترین خوراک دام

انتخاب جیره غذایی مناسب و خوراک دام خوب مستقیماً بر کیفیت گوشت در گاوهای پرواری و

کیفیت شیر در گاوهای شیری تاثیر می گذارد. خوراکی که هم نیازهای تغذیه ای گاو را تامین کند

و هم قیمت مناسبی داشته باشد و علاوه بر آن همیشه در دسترس باشد از مهم ترین ویژگی های

بهترین خوراک دام محسوب می شود و کمک می کند تا جیره غذایی گاو مناسب باشد. برای رشد و

بهبود کیفیت گوشت گاوهای پرواری و کیفیت شیر گاوهای شیری به مواد مغذی خاصی و همچنین

 بهترین خوراک دام نیاز است. بیشتر جیره های غذایی گاو و گوساله از ترکیب نسبت های مختلف

یونجه، غلات و مواد معدنی گوناگون تشکیل شده است. اما نسبت مواد تشکیل دهنده خوراک آن ها

با هم متفاوت است که در ادامه به بررسی جزئی تر آن می پردازیم.

بهترین خوراک دام برای گاوهای گوشتی

گاوهای گوشتی برای سلامت و کیفیت گوشت به مواد مغذی گوناگونی احتیاج دارند. اگر تصمیم دارید

که برای گاو پرواری خود بهترین خوراک و بهترین جیره غذایی را تهیه کنید، حتماً مواد زیر را در تغذیه آن جای دهید:

پروتئین

پروتئین در تغذیه گاو گوشتی نقش بسیار مهمی دارد. این پروتئین عموماً از علوفه، به خصوص از

حبوبات، تامین می شود. کنجاله هایی مانند کنجاله پنبه دانه و دانه کتان هم سرشار از پروتئین هستند.

بعضی از دامداران نیز برای تامین پروتئین گاوهای پروراری خود، مواد معدنی را به عنوان مکمل در جیره

غذایی دام قرار می دهند. مواد معدنی حاوی مقدار اضافه تر پروتئین هستند و به خصوص برای گوساله های

جوان و در حال رشد بسیار مفید محسوب می شوند.

مواد معدنی

برای بهبود کیفیت گوشت گاوهای پرواری و وزن گیری مناسب آن ها باید مواد معدنی در جیره غذایی

آن ها وجود داشته باشد. گاوهای پرواری به کلسیم، فسفر، پتاسیم و نمک به عنوان مواد معدنی اصلی

نیاز دارند. از سوی دیگر وجود مقدار کمی ید، مس، کبالت، روی و سلنیوم نیز در رژیم غذایی آن ها مهم و

ضروری است. استفاده از بلوک های معدنی برای گاو گوشتی کمک می کند تا گاو به دلیل طعم خوب

بلوک ها، آن ها را لیس بزند و به این ترتیب مواد معدنی و نمکی مورد نیاز خود را تامین کند.

ویتامین ها

باکتری های موجود در شکمبه گاو ویتامین K و ویتامین B مورد نیاز بدن گاو را تامین می کنند.

اما برای حفظ سلامت گله دام، گاوهای گوشتی نیاز به مقدار زیادی ویتامین های A ،D و E نیز دارند.

گاوهایی که به تازگی از شیر گرفته شده اند و گاوهایی که در مسافت های طولانی حمل و نقل دچار

اضطراب می شوند، نیاز به کمی ویتامین ب در جیره غذایی خود دارند.

یونجه خشک

گاوهای شیری برای بالا بودن کیفیت شیر و چرب بودن آن به یونجه های تازه و سبز نیاز دارند که

سرشار از پروتئین است. خواص یونجه برای گاوهای شیری بسیار زیاد است. اما یونجه تازه برای گاو

گوشتی انتخاب مناسبی نیست و باعث نفخ، اسهال و دیگر مشکلات گوارشی می شود.

یونجه خشک به دلیل داشتن میزان بالای پروتئین به بهبود کیفیت گوشت گاو کمک می کند.

آب

مهم ترین مادّه ای که باید در جیره خوب خوراک گاو گوشتی قرار بگیرد آب است. گاوها برای تغذیه

بهتر نیاز به آب تازه و تمیز دارند. در هوای سرد، نیاز گاو به آب کاهش می یابد اما در فصل گرما گاوهای

گوشتی نیاز بیشتری به آب تازه و تمیز دارند.

بهترین خوراک دام گوشتی می تواند شامل کنسانتره هایی باشد که برای دام پرواری تهیه و فرموله

شده است. این خوراک به گونه ای فرموله شده اند که تمامی نیازهای غذایی دام را درنظر گرفته اند و

میزان پروتئین، مواد معدنی و دیگر مواد مغذی موجود در آن ها به نسبت مناسب طراحی شده است.

جیره نویسی نیاز به تخصص بالا دارد و خوراک دهی اشتباه باعث ضررهای جبران ناپذیری برای دامدار

می شود. توصیه می کنیم که حتماً خوراک را از بهترین کارخانه های خوراک دام تهیه کنید.

بهترین خوراک دام برای گاوهای شیری

یکی از مهم ترین و پردغدغه ترین مسائل برای دامدار و پرورش دهنده گاو شیری، ترکیب غذایی و جیره

غذایی مناسبی است که بتواند تمام نیاز گاو به انرژی، پروتئین، مواد معدنی و ویتامین را تامین کند.

انتخاب جیره غذایی مناسب و خوراک با کیفیت از اهمیت بالایی در شیردهی گاوها برخوردار است.

میزان خوراک دهی به گاو شیری به نوع دام و مقدار شیری که تولید می کند بستگی دارد. گاو شیری

که ۵۰۰ کیلوگرم وزن دارد و ۱۲ کیلوگرم در روز شیر تولید می کند نیاز به ۱۰ کیلوگرم غذا در روز دارد.

۲ کیلوگرم از این غذا باید به صورت کنسانتره باشد. در ابتدای دوره شیردهی، به دلیل این که دام وزن

زیادی را از دست داده است و اشتهای کمی برای خوراک دارد، دامدار باید حتماً از علوفه مرغوب و کنسانتره

خوب استفاده کند.

مهم ترین مواد مورد نیاز در جیره غذایی گاو شیری

مهم ترین مواد مورد نیاز در جیره غذایی گاو شیری چه به صورت علوفه و چه به صورت کنسانتره عبارتند از:

پروتئین

گاوهای شیری به دلیل تولید شیر نیاز به مواد غذایی حاوی پروتئین بالا دارند. علوفه های تازه و علوفه های

خشک به همراه بهترین کنسانتره دامی به افزایش انرژی و تولید شیر آن ها کمک می کند. علوفه، به

خصوص یونجه و شبدر، و کنسانتره های مصرفی گاوهای شیری حاوی مقدار کافی مواد پروتئینی است.

گاوها بر خلاف طیور در جیره غذاییشان نیاز ندارند که همزمان پروتئین گیاهی و حیوانی را مصرف کنند.

تنها پروتئین های گیاهی می تواند نیاز گاوها را برطرف کند.

کربوهیدرات ها

این مادّه مغذی منبع اصلی انرژی برای میکروارگانیسم های موجود در شکمبه گاو است. CHO یا کربوهیدارت ها

۶۰ تا ۷۰ درصد جیره غذایی گاو شیری را تشکیل می دهند. این مواد انرژی مورد نیاز گاو برای تولید شیر را

تامین می کنند. از سوی دیگر، کربوهیدرات ها پیش سازهای ترکیبات شیر از جمله لاکتوز، چربی و پروتئین

هستند. اگر گاو شیری در تغذیه خود بیش از حد پروتئین مصرف کند، پروتئین اضافه تبدیل به کربوهیدرات

می شود. مقدار زیاد کربوهیدرات در جیره غذایی گاو شیری می تواند عملکرد و متابولیسم شکمبه را

مختل کند. به همین دلیل همیشه باید میان مواد پروتئینی و کربوهیدرات ها توازن برقرار باشد.

چربی ها

مواد چربی هم مانند سایر مواد در جیره غذایی گاوهای شیری وجود دارد. چربی ها بیشتر در دانه های

روغنی مانند پنبه دانه و تخم برزک به وفور یافت می شوند. میزان چربی باید متعادل باشد زیرا چربی

اضافه باعث افت چربی شیر گاو خواهد شد.

مواد معدنی

گاوهای شیری برای رشد بهتر و تولید شیر باکیفیت نیاز به مقدار کمی مواد معدنی دارند. به طور کلی،

مواد معدنی مقدار کمی از جیره غذایی گاو شیری را تشکیل می دهد. گاو شیری باید روزانه ۲ تا ۴ درصد

مادّه معدنی از غذای خشک خود دریافت کند. کمبود مواد معدنی‌ یا حذف آن ها از جیره غذایی باعث کاهش

تولید مثل، تضعیف سیستم ایمنی گاو و بروز بیماری می شود. کلسیم، فسفر، منیزیم، سدیم، کلر، ید،

کروم، مس، آهن، منگنز، سلنیوم و کبالت از جمله مواد معدنی مورد نیاز گاوهای شیری هستند.

ویتامین ها

ویتامین ها نقش پررنگی در سلامت گاوهای شیری، جلوگیری از بیماری و بهبود کیفیت شیر آن ها دارند.

ویتامین A موجود در علوفه سبز مانند یونجه و شبدر، ویتامین D ضروری برای استحکام استخوان های گاو

و ویتامین E کمک به تولید مثل گاو) مهم ترین ویتامین هایی هستند که باید در جیره غذایی گاو شیری قرار داده شوند.

آب

درست مانند گاوهای گوشتی، آب تازه و تمیز برای گاوهای شیری نیز ضروری است. از آن جایی که حدود

۸۷ درصد شیر گاو را آب تشکیل می دهد، وجود این مادّه برای حیات گاو و بهبود کیفیت شیر آن ضروری است.

گاوهای شیری برای هر لیتر شیر تولیدی نیاز به ۳ تا ۴ لیتر آب دارند. برای هر کیلو مواد خشک مصرفی

نیز ۳ تا ۴ لیتر آب نیاز است.

بهترین خوراک طیور

بالا بودن کیفیت خوراک طیور هم مانند خوراک دام از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

کیفیت خوراک طیور بر رشد مناسب و سلامت آن ها و همچنین رفع نیازهای تغذیه ای طیور تاثیرگذار است.

بهترین خوراک طیور ویژگی هایی دارد که تعیین کننده سلامت گوشت و تخم مرغ آن ها است. در ادامه

به بررسی کامل ویژگی های بهترین خوراک طیور می پردازیم.

خوراک خوب طیور از چه موادی تشکیل شده است؟

یکی از مهم ترین نگرانی ها و دغدغه های مرغداران، یافتن خوراکی با کیفیت و مناسب برای گله است.

خوشبختانه، در سال های اخیر، با پیشرفت های علم مهندسی فرآیند تولید خوراک دام و طیور و استفاده از

روش های مدرن مشاورزی، خواص تغذیه ای طیور نیز بهبود یافته است. استفاده از مکمل ها و مواد افزودنی

به بهبود کیفیت طیور و رضایت مصرف کنندگان منجر شده است.

مواد اصلی در جیره غذایی طیور عبارتند از:

دانه غلات و مشتقات آن ها

غلات معمولاً بیشترین میزان از خوراک طیور را تشکیل می دهد. دانه های غلات مقرون به صرفه هستند و

بیشتر نیازهای جوجه به مواد مغذی را برطرف می کنند. اما استفاده از افزودنی های توکسین بایندر در کنار

غلات بسیار اهمیت دارد زیرا غلات بسیار به کپک، باکتری و پوسیدگی حساس هستند و اگر در معرض

رطوبت قرار گیرند و یا به صورت نامناسب نگهداری شوند، می توانند توسط قارچ ها و باکتری های سمی

آلوده شوند و سلامتی طیور را به خطر بیاندازند.

چربی ها و روغن ها

چربی ها نقش مهمی در تامین انرژی مورد نیاز طیور دارند. روغن مرغوب ویژه طیور دارای خاصیت پروتئنی

و ویتامینی بالایی است که بر رشد مناسب طیور و کیفیت گوشت آن ها تاثیر می گذارد. کمبودهای انرژی

جیره باید حتماً از منابع چربی و روغن با کیفیت تأمین شود. در صنعت تغذیه و مدیریت تغذیه طیور منابع چربی

مختلفی وجود دارد، اما باید همیشه منبع چربی یا روغنی را در اختیار طیور گله قرار دهید که میزان اسیدهای

چرب اشباع شده و غیر اشباع آن نامناسب باشد. مطالعات علمی نشان داده است که نسبت اسید چرب

اشباع به غیراشباع در تغذیه طیور ۴۰ به ۶۰ یا ۵۰ به ۵۰ است.

پروتئین ها و آمینواسیدها

پروتئین های گیاهی (کنجاله ها) و پروتئین های حیوانی (حشرات و لارو آن ها) در جیره غذایی طیور نقش

مهمی دارند. کنجاله ها خاصیت پروتئنی و ویتامینی بالایی دارند و به رشد مناسب طیور و کیفیت بیشتر

آن ها کمک بسزایی می کنند. کنجاله تخم پنبه، سویا،  بادام زمینى و آفتاب گردان علاوه بر پروتئین،

چربی جیر غذایی طیور را نیز تامین می کنند.

منابع پروتئینی حیوانی در جیره غذایی طیور نیز سالیان طولانی است که مورد استفاده قرار گرفته است.

اگر چه کیفیت پروتئین های حیوانی بهتر از پروتئین های گیاهی است اما پروتئین هایی مانند پودر گوشت

و پودر گوشت و استخوان به دلیل ماهیت خود، بیشتر در معرض آلودگی به سالمونلا قرار دارند. از سوی دیگر،

منابع پروتئینی دیگری مانند پودر ماهی نیز به دلیل ایجاد بو و طعم نامطبوع، باعث ایجاد بوی نامناسب

ماهی در گوشت مرغ و تخم مرغ می شوند.

از طرفی وجود پروتئین در جیره طیور برای تامین اسید آمینه های ضروری لازم است. آمینواسیدها در

ساخت بافت های اسکلتی و محافظتی طیوراز جمله پوست، پر، استخوان و رباط نقش دارند. این مواد

همچنین در بهبود ضریب تبدیل خوراک به انرژی نقش مهمی ایفا می کنند و کمبود پروتئین و آمینواسید

باعث کاهش بازدهی گوشت و تخم مرغ می شود. میزان نیاز طیور پروتئین و آمینواسیدها با توجه به نرخ رشد

و یا میزان تولید تخم در آن ها متفاوت است. به عنوان مثال، جوجه بوقلمون و جوجه های گوشتی برای رشد

سریع و وزن گیری به مقدار بیشتری آمینواسید نیاز دارند. با افزایش دما، نیاز به پروتئین و آمینواسید نیز افزایش

می یابد زیر در محیط های گرم، سوخت و ساز بیشتری در بدن اتفاق می افتد.

 کربوهیدرات ها

کربوهیدرات ها یکی از مهم ترین منابع تامین انرژی برای طیور محسوب می شوند. ذرت، گندم، جو و

سایر غلات دارای نشاسته قابل هضم برای طیور هستند. اما بعضی از انواع کربوهیدرات به راحتی هضم

نمی شوند و به همین دلیل نیاز است تا از آنزیم های افزودنی برای افزایش قابلیت هضم آن ها استفاده شود.

مواد معدنی

طیور علاوه بر پروتئین‌ها، کربوهیدرات، چربی‌ها و ویتامین، به مواد معدنی هم نیاز دارند. مواد معدنی

زیر باید در جیره غذایی طیور جای بگیرند:

  • کلسیم: کمک به افزایش ضخامت پوسته تخم مرغ، جوجه درآوری قوی و استحکام استخوان ها؛
  • فسفر: کمک به استحکام استخوان ها، افزایش کیفیت پوسته تخم مرغ، جوجه درآوری قوی

(مقدار فسفر مورد نیاز طیور با توجه به عوامل مختلفی تعیین می شود)؛

  • منیزیم: جلوگیری از بروز سندرم مرگ ناگهانی؛
  • منگنز: افزایش جوجه درآوری، جلوگیری از تغییر شکل استخوان پا؛
  • آهن: جلوگیری از بروز کم خونی در طیور؛
  • مس: جلوگیری از بروز کم خونی در طیور؛
  • ید: جلوگیری از بروز بیمای گواتر در طیور؛
  • روی: پردرآوری قوی، رشد قوی استخوان ها ( اهمیت روی در تغذیه طیور انکارنشدنی است)؛
  • کبالت: افزایش رشد، کاهش میزان مرگ و میر در گله، افزایش جوجه درآوری.

کمبود مواد معدنی می تواند مشکلات جدی برای سلامت گله طیور به بار آورد.

ویتامین ها

ویتامین در جیره غذایی طیور از اهمیت بالایی برخوردار است. ویتامین ها به دو دسته محلول در چربی

(ویتامین A، D، E و K ) و محلول در آب (ویتامین C و ویتامین های گروه( B  تقسیم می شوند. ویتامین آ

معمولاً برای طلایی تر شدن رنگ زرده تخم مرغ در جیره غذایی طیور تخمگذار قرار می گیرد. ویتامین C

نیز معمولاً در جیره غذایی طیوری جای می گیرد که استرس زیادی دارند.

ویژگی های بهترین خوراک طیور

کیفیت خوراک یکی از مهم ترین دغدغه های مرغداران است. زمانی که متخصصان تغذیه در کارخانه

تولید کننده خوراک طیور اقدام به تولید بهترین خوراک طیور می کنند، نکات زیر را در نظر می گیرند:

استفاده از مواد نگهدارنده مناسب

همانطور که اشاره کردیم، دانه های غلات خیلی زود در معرض فاسد شدن و کپک قرار می گیرند و

احتمال خراب شدن آن ها در زمان طولانی در انبار بالا است. کپک ها و باکتری ها باعث از بین رفتن

خوراک طیور می شوند و ارزش غذایی آن را از بین می برند. تغذیه با دان کپک زده باعث می شود

که طیور در معرض مایکوتوکسین ها قرار بگیرد و دچار بیماری های جدی شود که گاه ممکن است

تمامی گله را درگیر کند. استفاده از مواد نگهدارنده در خوراک طیور می تواند این مشکل را حل کند

و کیفیت خوراک را در طولانی مدت حفظ نماید.

داشتن مکمل و مواد مغذی مورد نیاز

در بخش قبلی به مواد مورد نیاز برای سلامت طیور اشاره کردیم. یک خوراک باکیفیت باید تمامی نیازهای

طیور را تامین کند. داشتن مواد مغذی و مکمل های مناسب یکی از مهم ترین ویژگی های خوراک خوب طیور است.

ارزش غذایی بالا و کاهش آلودگی

خوراک با کیفیت و مکمل های مناسب طیور با داشتن ارزش غذایی بالا، به بهبود کیفیت گله کمک می کند.

مکمل های خوب می توانند آلودگی غذایی را از طریق مدفوع طیور دفع کنند. اگر خوراک از کیفیت بالایی

برخوردار باشد، میزان آلودگی دفع شده نیز کمتر خواهد بود و به این ترتیب کود طیور نیز آلودگی کمتری

خواهد داشت. بنابراین خوراک با کیفیت طیور علاوه بر سلامت این موجود زنده، باعث بالا رفتن کیفیت

کود و قیمت آن نیز می شود.

میزان تردی و نرمی خوراک طیور

از دیگر ویژگی های مهم در ارزیابی کیفیت خوراک طیور، میزان تردی و نرمی آن است. هر چه دانه ها و

گلوله ها ترد تر و نرم تر باشند، هضم آن در دستگاه گوارش طیور بهتر است و در نتیجه مواد مغذی دریافتی

توسط جوجه ها نیز افزایش می باید. افزایش مواد مغذی به بهبود کیفیت گوشت و تخم مرغ کمک می کند.

اندازه دانه ها در خوراک طیور

یکی از مهم ترین ویژگی هایی که باعث افزایش کیفیت و مرغوبیت خوراک طیور می شود، اندازه و سایز

دانه ها یا به اصطلاح پلت ها است. طیور دانه هایی که دارای سایز یکسان هستند، به طور کامل مصرف

می کنند و به این ترتیب میزان هدر رفت به حداقل می رسد. اما دانه هایی که سایز متفاوتی دارند و میزان

ریز و درشت بودن آن ها زیاد است، ممکن است طیور مقدار زیادی از آنها را مصرف نکنند و به عنوان آشغال

و دور ریز جمع آوری شوند. به همین دلیل، میزان مواد مغذی دریافتی طیور کاهش می یابد و برای جبران

آن باید مقدار خوراک را افزایش داد که این امر باعث افزایش هزینه های مرغداری می شود.

اهمیت پلت در جیره غذایی طیور

روشی که امروزه برای غنی کردن خوراک طیور استفاده می شود روش پلت کردن یا گندله سازی دانه است.

نقش پلت ها در جیره غذایی دام و طیور بسیار با اهمیت است. در روش پلت کردن مکمل هایی به دانه های

آسیاب شده اضافه می گردد و مجددا مواد تحت فشار و رطوبت به شکل گلوله هایی ریز و یکدست در می آیند

که از با کیفیت ترین خوراک ها برای طیور به شمار می رود. برخی از متداول ترین مواد افزودنی مواد قوام دهنده،

مکمل ها و ویتامین ها، رطوبت و آب کافی و … می باشد. در این روش ماندگاری مواد خوراک و کیفیت آن دو برابر می شود.

تغذیه پرندگان یکی از عواملی است که در رشد آنها موثر است. اضافه کردن مکمل های غذایی به رژیم غذایی

پرندگان و فشرده کردن آنها به شکل گلوله یا استوانه باعث افزایش کیفیت غذای پرندگان شده است.

خوراک پلت برای طیور انواع مختلفی دارد که به صورت له شده، گلوله و یا خرد شده می باشند.

غذای طیور به طور معمول و عادی به دلیل داشتن تنوع در سایز، ذرات درشت تر از ذرات کوچک جدا شده

و موجب ایجاد زباله و مصرف نشدن مقداری از غذا و مکمل ها می گردد. در حالی که در خوراک هایی که

به صورت پلت آماده می شوند این مشکل حل شده و همه آنها دارای سایز و اندازه یکسانی هستند.

این پلت ها باعث هضم بهتر مواد مغذی و دریافت آنها توسط همه جوجه ها می گردند.

نقش کیفیت پلت در خوراک طیور

پلت شامل تهویه مواد اولیه با افزودن گرما و آب به صورت بخار می باشد. مواد تشکیل دهنده خوراک

که حالت خمیری پیدا کرده تحت فشار متراکم شده و مطابق قالب به در اندازه یکسان برش داده می شوند.

در مرحله بعد گرما و رطوبت از طریق خنک سازی از گلوله ها خارج می شود، بنابراین مواد می توانند در

برابر حمل و نقل نسبتاً خشن مقاوم باشند و بدون شکستگی یا خرد شدن حمل شوند. گاهی می توان

گلوله ها را به ذرات کوچکتر خرد کرد تا مرغ ها بتوانند خوراک را به طور موثرتری مصرف کنند. مواد تشکیل دهنده،

اندازه ذرات، دما، رطوبت، مدت زمان تهویه و پارامترهای قالب و اندازه پلت از فاکتورهای اصلی موثر بر کیفیت

خوراک پلت برای طیور هستند. گلوله های با کیفیت دوام خوبی در برابر شرایط فیزیکی و نیروهای فرسایشی

دارند. روند خرد شدن باعث ایجاد تنش در گلوله ها و ایجاد خرده ریزه هایی می شود که کیفیت فیزیکی خوراک را کاهش می دهد.

اتصال دهنده های پلت چگونه کیفیت خوراک طیور را بهبود می بخشند؟

کیفیت گلوله ها به تجهیزات، شرایط و فرمول  پردازش خوراک بستگی دارد. قابلیت گلوله شدن مواد تشکیل

دهنده خوراک از جمله عواملی است که کیفیت خوراک پلت برای طیور را تحت تاثیر قرار می دهند .

اتصال مواد به هم توسط چسب و یا لینکر های طبیعی و مصنوعی صورت می گیرد و از متغیر های کلیدی

در کیفیت خوراک هستند. از آنجا که مواد چسبنده طبیعی دارای تنوع بیشتر و اثربخشی بهتری است موجب

افزایش کیفیت خوراک دام می گردد. استفاده از یک لینکر و قوام دهنده گلوله طبیعی به تولیدکنندگان خوراک

امکان ایجاد انعطاف پذیری بیشتر در فرمولاسیون، کاهش هزینه و کیفیت بیشتر را می دهد.

مزایای استفاده از لینکرها و اتصال دهنده های خوراک پلت برای طیور

توان تولید مرغ گوشتی را ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش می دهد.

هزینه های انرژی را تقریباً ۳٪ کاهش می دهد.

هنگام حمل و نقل از کیفیت فیزیکی پلت ها محافظت می کند.

خرد شدن خوراک پلت با حداقل امکان. خوراک مرغ هنگامی که خرد شدن آن به حداقل می رسد،

به طور قابل توجهی در عملکرد تغذیه ای مرغ موثر است. اگر خوراک طیور تا بیش از یک مقدار مشخص خرد شوند،

ارزش غذایی آنها کاهش می یابد.  از این رو استفاده از مواد اتصال دهنده می تواند باعث حفظ ساختار فیزیکی و

ارزش غذایی گردد. مطالعاتی که در این زمینه صورت گرفته نشان می دهد خوراک مرغ گوشتی حاوی چسبهای

گلوله ای با کیفیت بالا، در مقایسه با خوراک خرد شده بدون چسب پلت، ۴٫۸٪ بهبود کیفیت به همراه داشته اند.

استفاده از لیگنوسولفونات

لیگنوسولفونات یک پلیمر طبیعی است که به عنوان ماده چسباننده و روان کننده در رژیم های غذایی طیور

موثر شناخته شده است. استفاده از این ماده اتصال دهنده تا حد زیادی در کیفیت خوراک پلت برای طیور

موثر است. طی آزمایش هایی که در این زمینه صورت گرفته و فاکتورهایی مهمی از جمله نوع ماده اتصال دهنده،

میزان اسید آمینه، میزان چربی  ارزیابی  شدند. محققان دریافتند که نوع ماده اتصال دهنده دارای بیشترین

تاثیر در کیفیت خوراک طیور از میان سایر فاکتورهای موثر است.

نکات تکمیلی در مورد خوراک پلت طیور

سیستم گوارش و هضم طیور توسط اندازه ذرات خوراک تحت تاثیر قرار می گیرد، که می تواند بر جذب

مواد مغذی تاثیر بگذارد. این امر به ویژه با توجه به اینکه سیستم گوارشی جوجه های گوشتی که برای

رشد سریع مناسب هستند بسیار حائز اهمیت است. از این رو استفاده از خوراک پلت که غنی سازی نیز

شده اند می تواند تاثیر بسزایی در روند رشد و وزن جوجه ها بگذارد. در واقع استفاده از خوراک با سایز گلوله های

یکسان می تواند وزن بدن و همچنین عملکرد آن را بهبود بخشد. این نوع از خوراک ها همچنین برای انتقال

سریع طیور و مرغ های گوشتی به بازار نیز مورد استفاده قرار می گیرند. زیرا یکی از عوامل موثر در افزایش رشد

و اندازه بدن می باشند. علاوه بر استفاده از خوراک پلت، توجه به کیفیت آن نیز بسیار مهم است. فاکتور های

بهینه که در قسمت های قبل اشاره شد همگی دارای اثرات زیادی در کیفیت خوراک پلت طیور می باشند.

سوالات رایج در مورد خوراک طیور

  1. گلوتن ذرت چه نقشی در تغذیه طیور دارد؟

در ابتدا باید بگوییم که گلوتن قسمتی از ذرت است که دارای پروتئین است. گلوتن حاوی رنگ ریزه هایی است

که موجب می شود تخم مرغ و گوشت مرغ رنگ مطلوبی پیدا کند. گلوتن، ۶۰ درصد پروتئین دارد و به همین دلیل

سرشار از انرژی است. به علاوه، این مادّه حاوی مقدار زیادی آمینواسیدهای ضروری (به جز لیزین) است.

این مادّه منبع غذایی غنی برای طیور محسوب می شود.

  1. کنجاله سویا چه نقشی در جیره غذایی ماکیان دارد؟

بعد از روغن گیری از دانه های سویا، کنجاله سویا تولید می شود. این کنجاله منبع اصلی پروتئین در خوراک طیور

محسوب می شود و حاوی ۴۵ تا ۴۸ درصد پروتئین است. پروتئین موجود در کنجاله سویا کیفیت بالایی دارد و

حاوی مقدار بالایی آمینواسیدهای ضروری است. این کنجاله تنها منبع گیاهی است که مقدار زیادی آمینواسید

لیزین را در خود جای داده است. کنجاله سویا با کیفیت های متفاوتی عرضه می شود و باید برای بهبود کیفیت

گله، بهترین کنجاله سویا را خریداری نمایید.

  1. فرق کرامبل، پلت و مش چیست؟

تفاوت این سه نوع خوراک در میزان کیفیت و سایز دانه های آن ها است. کرامبل نسبت به پلت کیفیت کمتری دارد.

بعضی از متخصصین معتقدند که بهتر است ابتدا در جیره غذایی جوجه ها کرامبل قرار داده شود و سپس از پلت

برای رشد بهتر آن ها استفاده شود. کرامبل ها به دو نوع دانه ریز (با اندازه تقریبی ۱٫۵ میلی متر) و دانه درشت

(با اندازه حدود ۴ میلی متر) تقسیم می شوند. نوع دانه ریز برای جوجه های تازه متولد شده و دانه درشت برایج

جوجه های بالغ مناسب است. مش نیز خوراکی آردی تر از پلت و کرامبل است.

نتیجه گیری

در این مطلب به طور کامل به بررسی انواع خوراک دام و طیور از علوفه گرفته تا پلت ها پرداختیم.

علاوه بر این، در مورد مکمل ها و افزودنی ها نیز صحبت کردیم و متوجه شدیم که جیره غذایی طیور و دام

باید متعادل و متوازن باشد. در عین حال، به سبب شرایط خاص حیوانات و نحوه تولید و نگهداری خوراک آن ها

کیفیت همه محصولات موجود در بازار یکسان نیست. توصیه می شود که حتماً برای جلوگیری از هر نوع آسیب

به گله بهترین خوراک دام و طیور را در دسترس حیوانات خود قرار دهید تا تمامی مواد مغذی با نسبت

مناسب برای حیوانات تامین شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *